Brandwebshop Mérettáblázatok Mérettáblázatok Mérettáblázatok Brandwebshop Mérettáblázatok Brandwebshop Brandwebshop Mérettáblázatok Mérettáblázatok Brandwebshop Brandwebshop L54R3Aj

A portfólió fogyasztásának jelentős csökkentése

A Jungheinrich górcső alá vette gépei fogyasztásának fejlesztését. 2000 és 2010 között a teljes Jungheinrich portfólió szén-dioxid kibocsátását több mint 20 %-kal tudták csökkenteni. A csökkenést jelentős technológiai fejlesztésekkel és részletekbe menő konzekvens optimalizálással érték el.

Az alternatív meghajtások, hajtóanyagok témája az üzemen belüli logisztika területén is az első helyen szerepel – és már elég régóta. Míg a médiában manapság az elektromos autók széria gyártása még mindig nagy hírnek számít, az intralogisztikai szakemberek nem csodálkoznak ezen. Hiszen már több mint ötven éve gyártanak sorozatban kisebb és nagyobb elektromotoros anyagmozgató gépeket, melyek raktárcsarnokokban és logisztikai központokban dolgoznak. És napról napra egyre többet dolgoznak.

De ez még nem ok a hátradőlésre. Az akkumulátorban keletkező áram csak annyira környezetbarát, amennyire az előállítása is az, mivel a jelenlegi energia, ami a csatlakozó aljzatokból vehető ki, számottevő mennyiségben származik fosszilis üzemanyagokból. Ezért nem elegendő egyszerűen csak átállni az elektromos meghajtásra, hanem ezt a lehető leghatékonyabban kell megvalósítani. Ez javítja a szén-dioxid egyenleget, csökkenti az üzemeltetési költségeket és olyan gépeket eredményez, melyek kompaktabb akkumulátorral működnek, illetve hosszabb alkalmazási időt bírnak köztes feltöltés nélkül. Mindezen okok miatt ez a téma az elsők között szerepel a fejlesztőmérnökök feladatlistájában.

L7uks3vy 4 És Szép Színes Jordan Origin Flight Cipő Férfi Nike exBodCrW

A portfólió fogyasztása egyre fontosabb tényező

Nem az a kérdés, hogy kinek van a legtöbb elektromos gépe, hanem az, hogy kinél a legalacsonyabb a szén-dioxid kibocsátás az egész portfóliót figyelembe véve. Az autógyártásban egyre többet használják a flottafogyasztás kifejezést. Mivel az intra-logisztikai szakembereknél egyre fontosabb tényező a teljes portfólió fogyasztásának témája, az energia-hatékonyság és a környezetvédelem egyre nagyobb hangsúlyt kap. Ez elegendő indok a Jungheinrich-nek, hogy saját anyagmozgatógép portfóliójának a fogyasztását – vagyis minden általa gyártott gép szén-dioxid mérlegét – alaposan megvizsgálja.

Ezért a Jungheinrich szakértői azzal foglalkoztak, hogy az elmúlt 10 év teljes anyagmozgatógép portfóliójának – a legkisebb gyalogkíséretű géptől kezdve egészen a nagy dízelüzemű targoncáig – fogyasztási értékeit megvizsgálják. Gyakorlatilag további termékcsoportokra osztották a Jungheinrich termékeket: dízel- és gázüzemű homlokvillás targoncák, elektromos homlokvillás targoncák, tolóoszlopos targoncák, raktári gépek, vontatók és gyalogkíséretű gépek.

A fogyasztás mérésének alapja járműciklus a VDI (Német Mérnöki Kamara) 2198 szerint. Ehhez kiegészítésképpen figyelembe vették még az akkumulátorban és a töltő berendezésekben keletkező energia veszteséget. Ahhoz, hogy a belsőégésű és az elektromotoros meghajtású anyagmozgató gépeket össze lehessen hasonlítani, egy speciális kulcs segítségével a fogyasztásokat átszámoltak szén-dioxid egységekbe. Ez az éves számítás mutatta meg a teljes Jungheinrich portfólió átlagos teljes kibocsátását.

Jelentős javulás a technológiai fejlesztéseknek köszönhetően

Nike Air AkcióLegjobb Új Ár Férfi Huarache Run Ultra Pk Cipő Női E9YIDHbeW2

Az eredmény nyilvánvaló. A Jungheinrich az elmúlt 10 évben gyártott gépek fogyasztását több mint 20%-kal csökkentette. Ez nem volt egyszerű. A technológiai fejlesztések jelentősen hozzájárultak ehhez az eredményhez.

Egy kis visszatekintés: már 1996-ban a Jungheinrich határozott fellépésének köszönhetően – és az ágazaton belüli különböző ellenállások dacára – a váltóáramú technológia nagy áttörést hozott. Ma már szinte a Jungheinrich valamennyi elektromos meghajtású targoncája váltóáramú technológiával működik – némelyik már a negyedik generációssal.

A technológia ismert előnyei (például: alacsony fordulatszámnál is nagy forgató nyomaték, nagy teljesítményt igénylő alkalmazásoknál jelentősen alacsonyabb fogyasztási értékek, kétműszakos használat esetén sincs szükség akkumulátor cserére) nagyon rövid időn belül egy további előnnyel bővültek: a váltóáramú technológia alkalmazásával lehetővé vált a regeneratív fékezésnél, valamint a teher süllyesztésénél nyert energia visszatáplálása az akkumulátorba. A raktártechnikai gépeknél azóta érvényes az az ökölszabály, hogy minden negyedik emelés gyakorlatilag „ingyenes”, mivel az a visszatáplált energiát felhasználva valósul meg.

Egy további technológiai mérföldkő volt a trafoval rendelkező töltőkészülékek esetében az impulzus jelleggörbe bevezetése. 2005-ben a Jungheinrich bevezette szériagyártásban az elektromos meghajtású targoncáknál a nagyfrekvenciás töltési technológiát. A nagyfrekvenciájú technológia jelentősen magasabb hatásfoka egyre több felhasználót késztet arra, hogy átgondolja ennek használatát.  A magasabb beruházási költségek ellenére rövid időn belül megtérül a beszerzés.

A belsőégésű motoros homlokvillás targoncáknál is történtek fejlesztések az egyre nagyobb hatékonyságú, takarékos és környezet kímélő megoldások irányába. Az elektronikusan vezérelt hidrosztatikus meghajtású, TDI motorokkal szerelt gépek tartósan javították az energia egyensúlyt. A motor és meghajtás közötti tökéletes összhang alapja egy, saját házon belül fejlesztett vezérlési szoftver, ami a motor fordulatszámát mindig optimális szinten tartja.

Minden gépkomponens esetén elérhető tehát az optimális energia hatékonyság. Ezek a komponensek a töltési technika, a vezérlési technológia és a motorok (elektromos vagy belsőégésű), valamint a rendszerek intelligens összjátéka. A Jungheinrich ezeken a területeken lényeges kompetenciára tett szert, melyekkel az ügyfelek jelentős előnyöket érhetnek el az alacsonyabb üzemeltetési költségeknek és magasabb rakodási teljesítménynek köszönhetően. És mindezt a teljes termékéletgörbe folyamán.

 Az első szériakivitelben gyártott anyagmozgató gép lítium-ion technológiával

Az energia hatékonyság témája egyre nagyobb jelentőséggel bír az üzemen belüli logisztika területén is. A Jungheinrich a jövőben is éllovas marad az új környezetbarát technológiák alkalmazásában, mint azt a CeMAT 2011 kiállításon bemutatott, világszerte első széria gyártású lítium-ion technológiával felszerelt anyagmozgató gép is bizonyította. Ez a széria gyártású gép konzekvens továbbfejlesztése annak a technológiai trendnek, melynek koncepcióját a három évvel  korábbi  hannoveri  kiállításon mutattak be. Ez a gép egy elektromos gyalogkíséretű emelőkocsi. A lítium-ion technológia alkalmazásának lényeges előnye az akkumulátor kialakításában rejlik. Az akkumulátor kevesebb, mint 15 kg és ezáltal a gép tömege közel 150 kg-al kevesebb, mint az alapul szolgáló hagyományos ólomakkumulátorral szerelt Jungheinrich  gépé. A lítium-ion akkumulátor magasabb hatásfokának, valamint a gép kisebb méretének köszönhetően jelentősen, 30%-kal jobb az energiafogyasztás.

Kisebb energiafogyasztás, magasabb produktivitás Brandwebshop Mérettáblázatok Mérettáblázatok Mérettáblázatok Brandwebshop Mérettáblázatok Brandwebshop Brandwebshop Mérettáblázatok Mérettáblázatok Brandwebshop Brandwebshop L54R3Aj

Összegezve elmondható, hogy a meglévő technológiák optimalizálásával, valamint újak bevezetésével a jövőben jelentős megtakarításokat lehet elérni. A Jungheinrich-nél a fejlesztések célja az anyagmozgató gépek energia fogyasztásának további csökkentése úgy, hogy ezzel egyidejűleg a magas termelékenység is biztosítva legyen. Ez nemcsak a környezetvédelemhez járul hozzá pozitívan, hanem az ügyfelek teljes logisztikai költségeinek csökkentését is jelentősen segíti.

Peter Dibbern, Jungheinrich AG, Fejlesztési vezető

Információkérés

Szeretne több információt megtudni a Jungheinrich termékeiről és szolgáltatásairól? Vegye fel velünk a kapcsolatot! Telefon: +36 23 531 500
További információ

Feliratkozás hírlevélre

A szakmai publikációt letöltheti az alábbi linken. (PDF fájl, 0,2 KB)

Tovább

Részletes infomáció termékeinkről és szolgáltatásainkról az alábbi elérhetőségeken:
Telefon +36 (23) 531-500
Fax +36 (23) 531-501
E-mailen az alábbi címen.

Teszvesz Adidas Aukció 2SportcipőBth22 34 Cm Esuk hu KJlF1Tc
Jungheinrich Profishop
 • Raklapemelő Li-ion akkumulátorral!
  Ameise CBD 12W

  Mennyiségi kedvezmények! Ingyenes házhoz szállítás.

  Brandwebshop Mérettáblázatok Mérettáblázatok Mérettáblázatok Brandwebshop Mérettáblázatok Brandwebshop Brandwebshop Mérettáblázatok Mérettáblázatok Brandwebshop Brandwebshop L54R3Aj

  509.000 Ft+ÁFA Irány a webshop

 • Jungheinrich AM 20 kézi raklapemelő

  Profi minőség, rendkívüli erő.

  110.000 Ft-tól Irány a webshop

Brandwebshop Mérettáblázatok Mérettáblázatok Mérettáblázatok Brandwebshop Mérettáblázatok Brandwebshop Brandwebshop Mérettáblázatok Mérettáblázatok Brandwebshop Brandwebshop L54R3Aj